Kvalita

Co to je kvalita vzdělávání?

Kvalita vzdělávání na vysokých školách je závislá na mnoha faktorech, včetně kvalifikace pedagogů, dostupnosti vzdělávacích materiálů, prostředí vysokých škol, inkluzivního přístupu, spolupráce s průmyslem a podporou a poradenstvím pro studenty. Vysoké školy by měly brát tyto faktory v úvahu a pracovat na nich a rozvíjet je, aby poskytovaly vysokou kvalitu vzdělání svým studentům. Hodnocení kvality je dvojí – vnitřní hodnocení, které si realizuje vysoká škola sama, a vnější hodnocení, které provádí jiná instituce.

Jaké instituce jsou zodpovědné za kvalitu ve vysokoškolském prostředí?

O kvalitu vysokoškolského vzdělávání a o všestranné posouzení vzdělávací, vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti vysokých škol pečuje Národní akreditační úřad pro vysoké školství (NAÚ), který uděluje oprávnění vykonávat akreditované činnosti, hodnotí činnost vysokých škol a kvalitu akreditovaných činností a také zveřejňuje výsledky hodnocení.
Vysoká škola si může na vlastní náklady zajistit také hodnocení u všeobecně uznávané hodnoticí agentury, která je zařazena v registru EQAR (Evropském registru agentur zabezpečujících kvalitu) nebo je členem sdružení ENQA (Evropské asociace pro zabezpečování kvality ve vysokém školství). Předložení výsledků tohoto hodnocení NAÚ (např. v případě žádosti o institucionální akreditaci) je na posouzení dané vysoké školy. Některé kontrolní a další související činnosti vykonává Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

Co přesně je to NAÚ?

NAÚ, Národní akreditační úřad pro vysoké školství je nezávislým úřadem, který má na starosti akreditace pro působnost vysokých škol v České republice. Jedná se o orgán zřízený ke dni 1. září 2016 zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů. Členové tohoto úřadu jsou dle zákona ve svém rozhodování nezávislí, přičemž činnost materiálně, administrativně a finančně zajišťuje MŠMT.

NAÚ je

Národní akreditační úřad pro vysoké školství

NAÚ rozhoduje

o akreditacích studijních programů, institucionálních akreditacích pro oblasti vzdělávání a akreditacích habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem.

NAÚ vykonává

kontrolu dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností.

NAÚ provádí

vnější hodnocení vzdělávací činnosti, vědecké, výzkumné, vývojové, inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti a s nimi souvisejících činností vysokých škol.

Jak se mohou studenti zapojit v rámci NAÚ?

NAÚ má svůj Seznam hodnotitelů, do kterého mohou být zařazeni i studenti vysokých škol, aby se mohli aktivně podílet na zvyšování kvality vysokého školství v ČR. Návrh podmínek pro zařazení do Seznamu hodnotitelů připravuje Předsednictvo. Předseda Akreditačního úřadu návrh před jeho schvalováním v Radě nejprve projedná s orgány reprezentace vysokých škol. Podmínky pro zařazení do Seznamu hodnotitelů se zveřejňují.

V Seznamu hodnotitelů, pro každou oblast vzdělávání, nejmenší možný podíl osob zpravidla činí

a) 50 %, jde-li o osoby působící ve vysokém školství,

b) 20 %, jde-li o osoby působící

  • ve sféře dalších výzkumných institucí,
  • ve státní, územní nebo jiné veřejné správě, nebo
  • ve sféře dalších zaměstnavatelů absolventů vysokých škol, v podnikové sféře spolupracující s vysokými školami nebo o jiné odborníky z praxe,

c) 5 %, jde-li o studenty, přičemž z každé ze sfér uvedených v písmenu b) bodech i) až iii) zpravidla jsou v Seznamu hodnotitelů zastoupeny alespoň dvě osoby. Není-li Seznam hodnotitelů takto naplněn, zveřejní Akreditační úřad v přiměřené době výzvu k jeho doplnění.

Zaujal vás Seznam hodnotitelů? Více se dozvíte zde.


Co je to RVH?

Rada pro vnitřní hodnocení (RVH) je orgán veřejných vysokých škol (VVŠ), je-li zřízena. VVŠ ji zřizuje svým statutem. Na VVŠ, která nemá institucionální akreditaci, může působnost RVH vykonávat vědecká rada VVŠ, stanoví-li tak statut VVŠ.

Rada pro vnitřní hodnocení dle zákona:
• schvaluje návrh pravidel systému zajišťování kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností VVŠ předložený předsedou rady pro vnitřní hodnocení před předložením návrhu akademickému senátu VVŠ

Řídí průběh

vnitřního hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností VVŠ.

Zpracovává zprávu

o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností VVŠ a dodatky k této zprávě.

Vede průběžné záznamy

o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností VVŠ.

Vykonává další činnosti

v rozsahu stanoveném statutem VVŠ.


Co je to ENQA?

ENQA byla založena v roce 2000 jako Evropská síť pro zajišťování kvality ve vysokoškolském vzdělávání s cílem podporovat evropskou spolupráci v oblasti zajišťování kvality. V roce 2004 se stala Evropskou asociací pro zajišťování kvality ve vysokoškolském vzdělávání s cílem přispívat k udržování a zvyšování kvality evropského vysokoškolského vzdělávání a působit jako hlavní hnací síla rozvoje.

Můžete být hodnotitelem?
Ano! Členem se můžete stát skrze nabídku Evropské studentské unie, která každý rok otevírá výzvy k ESU QA Student Experts Pool. Studenti z celé Evropy se mohou přihlásit bez ohledu na jejich úroveň studia nebo vzdělání v oblasti zajišťování kvality. Pool umožňuje studentům dozvědět se o procesech zajišťování kvality, zapojit se do cenných příležitostí k vytváření sítí s ostatními zúčastněnými stranami a kromě jiných možností působit jako odborníci na postupy v oblasti zajišťování kvality.